Katten ontwormen?

Iedereen die met een kat wel eens naar de dierenarts is geweest, heeft wel eens een kuurtje om de kat te ontwormen gekregen. Maar waarom is het zo belangrijk dat dit gedaan wordt? Wat speelt er wanneer een kat ontwormt moet worden en hoe kan dit het beste gedaan worden? In deze blog staat het beschreven.

Ontwormen

Een kat hoort regelmatig ontwormd te worden. Aanbevolen wordt om dit zo vier keer per jaar te doen. Dit is om de kat in goede gezondheid te houden. Er zijn twee soorten wormen die het meeste voorkomen. Dit zijn de lintworm en de spoelworm. Een lintworm is een platte worm die erg lang kan worden. Het leeft in het maag-darmkanaal van een kat. Lintwormeieren, die uiteindelijk uitgroeien tot lintwormen, besmetten de kat door middel van vlooien die per ongeluk ingeslikt worden door het dier. Daarnaast kan het zijn dat een kat een besmet knaagdier eet, waar de eitjes van de lintworm ook op kunnen zitten. De spoelworm werkt eigenlijk op dezelfde manier. Deze wormsoort leeft ook in het maag- darmkanaal van een kat. De eitjes kunnen een kat infecteren wanneer zij in contact komen met besmette katten of besmette knaagdieren.

Overigens kunnen wormen niet alleen schadelijk zijn voor katten, maar ook voor kinderen. Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor kinderen die het op kunnen doen door te spelen in zand of gras.

Symptomen

Hoe kan iemand herkennen dat een kat wormen heeft? Eigenlijk is dit niet al te makkelijk, deels omdat katten het weinig tot niet laten zien wanneer zij pijn hebben. Heeft een kat een zware wormbesmetting te pakken, dan kan het zijn dat een kat regelmatig braakt, last heeft van diarree, gewicht verliest of een slechte vachtconditie heeft. Vrijwel alle kittens worden minstens eenmaal besmet met wormen. Ook binnenkatten kunnen last krijgen van wormen.

Is een kat besmet met wormen of wordt er preventief gehandeld? Dan moet iemand gebruik maken van een ontwormingskuur voor een kat. Dit is een speciale pasta of tablet die wormen tegengaat. Alle producten werken net iets anders van elkaar. Hoe de antibiotica precies gegeven moet worden, dat zal staan op de verpakking.

Naast het regelmatig geven van een ontwormingskuur zijn er nog meer manieren om preventief te handelen als het draait om katten en wormen. Er zijn enkele producten die gegeven kunnen worden zodat het darmmilieu van een kat zo ongunstig mogelijk is voor de worm. Het zal de wormen niet doden, maar maakt het wel moeilijker voor hen om in te leven. Natuurlijk is het ook belangrijk om de kat regelmatig te laten checken bij de dierenarts.