De nieuwste woontrends voor binnen en buiten: ontdek ze hier!

De opkomst van natuurlijke materialen

De laatste jaren zien we steeds meer natuurlijke materialen terugkomen in onze interieurs. Denk aan hout, rotan, bamboe en natuursteen. Deze materialen geven niet alleen een warme en gezellige uitstraling aan je woning, maar zijn ook beter voor het milieu.

Natuurlijke materialen zijn namelijk vaak duurzamer geproduceerd en hebben een langere levensduur. Bovendien zijn ze gemakkelijk te combineren met verschillende interieurstijlen, zoals Scandinavisch, industrieel of bohemian chic.

Biologisch afbreekbare meubels en accessoires

Een andere trend binnen deze focus op duurzaamheid zijn biologisch afbreekbare meubels en accessoires. Deze producten zijn gemaakt van materialen die na gebruik weer volledig kunnen worden afgebroken, zonder schadelijke stoffen achter te laten. Hiermee verkleinen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een beter milieu.

Een voorbeeld van zo’n biologisch afbreekbaar product is een meubelstuk gemaakt van kurk. Kurk is niet alleen een hernieuwbare bron, maar heeft ook uitstekende isolerende eigenschappen en is bestand tegen vocht. Ideaal dus voor zowel wonen als tuin!

De terugkeer van kleurrijke interieurs

Na jaren van minimalistische, strakke interieurs met veel wit en grijs, zien we nu een terugkeer naar kleurrijke en uitgesproken interieurs. Kleur geeft energie en sfeer aan een ruimte en helpt om je persoonlijke stijl te laten zien. Het is tijd om te experimenteren met kleuren, patronen en materialen!

Combineer bijvoorbeeld verschillende tinten blauw, groen en geel voor een frisse en vrolijke look, of ga voor diepe, warme kleuren zoals bordeauxrood, okergeel en donkergroen voor een knusse en gezellige sfeer. Je kunt ook kiezen voor opvallende prints en patronen op behang, kussens of vloerkleden om je interieur extra karakter te geven.

De invloed van de jaren ’70 en ’80

Deze nieuwe liefde voor kleur wordt mede beïnvloed door de jaren ’70 en ’80. Denk aan fluweelzachte stoffen, ronde vormen en natuurlijk de iconische kleurencombinaties uit deze decennia. Oranje, bruin en paars zijn bijvoorbeeld typische jaren ’70 kleuren, terwijl neonkleuren en geometrische vormen kenmerkend zijn voor de jaren ’80.

Om deze retrostijl in je interieur te verwerken, kun je kiezen voor vintage meubels of accessoires uit die tijd. Maar je kunt ook moderne meubels en decoratie met een knipoog naar het verleden gebruiken, zoals een fauteuil in velvet stof of een kleurrijk vloerkleed met een geometrisch patroon.

Outdoor living: het buitenleven naar binnen halen

De grens tussen binnen en buiten vervaagt steeds meer. We willen het hele jaar door kunnen genieten van onze tuin, balkon of terras, en daarom zien we de trend van ‘outdoor living’ steeds meer opkomen. Hierbij wordt de inrichting van de buitenruimte steeds belangrijker en gaan we op zoek naar manieren om het comfort en de sfeer van binnen naar buiten te brengen.

Creëer bijvoorbeeld een gezellige zithoek met comfortabele loungebanken, een buitenkeuken en sfeervolle verlichting. Of plaats grote plantenbakken met kleurrijke bloemen en groen om je terras op te fleuren. Zo wordt je buitenruimte een verlengstuk van je woonkamer en kun je optimaal genieten van het wonen en de tuin!